Proiectele sociale ale Parohiei:

 

Proiectul Cuviosul Parinte Arsenie Boca
”Masa săracilor”
"Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc" (Matei 25,35)

Se acordă hrană caldă pentru 31 de persoane nevoiașe din Parohia noastră, masa de prânz, 2 zile pe săptămână.
Puteți sprijinii Proiectul nostru prin donații în alimente și bani.

Proiectul Cuviosul Parinte Arsenie Boca

Imagine atasata proiectului Cuviosul Parinte Arsenie Boca


 

Proiectul Sfântul Pahomie de la Gledin

Prin acest proiect, Parohia Ortodoxă "Sfântul Dumitru" din Florești, în preajma Praznicelor Împărătești, oferă persoanelor nevoiașe din parohie sprijin material, constând în alimente neperisabile, îmbrăcăminte și bani.

Proiectul Sfantul Pahomie de la Gledin

Imagine atasata proiectului Sfantul Pahomie de la Gledin

Imagine atasata proiectului Sfantul Pahomie de la Gledin


 

Proiectul Sfinții Martiri Năsăudeni

În urma parteneriatului dintre Parohia Ortodoxă "Sfântul Dumitru" din Florești și Tribunalul Cluj - Serviciul de Probațiune, persoane condamnate cu sentințe penale, desfășoară în cadrul Parohiei noastre, ore de muncă, precum și activități de reintegrare socială și morală.

PROIECTUL SFINTII MARTIRI NASAUDENI

Prezentarea Serviciului de probaţiune Cluj
în cadrul colaborării cu Parohia Ortodoxă „Sf. Dumitru”
din comuna Floreşti, judeţul Cluj

 

Serviciul de probaţiune Cluj, organizat prin lege din anul 2001, a funcţionat ca şi centru pilot pentru sistemul de probaţiune încă din anul 1999. Cu un număr de 14 consilieri actualmente şi o arie de competenţă pe întreg judeţul Cluj, implicat fiind în munca cu persoane care încalcă legea de la nivelul tuturor instanţelor din judeţ (şapte) şi la solicitarea acestora, serviciul are colaborări cu diferite instituţii în baza unor protocoale de colaborare, iar în baza actualei legi penale, cu orice instituţie publică ce are prerogativ legal.

În anul 2013, Serviciul de probaţiune Cluj a încheiat un protocol de colaborare, specific pentru efectuarea muncii în folosul comunităţii, cu Parohia Ortodoxă „Sf. Dumitru” din comuna Floreşti, în scopul desfăşurării unui număr limitat de ore de muncă neremunerată în interesul comunităţii de către minori/tineri din comună, condamnaţi anume prin sentinţele penale la o astfel de activitate. Astfel, în perioada iunie-iulie 2013, unul dintre minorii implicaţi în activitatea de curăţare a mormintelor din cadrul parohiei şi în alte activităţi administrative în cadrul capelei şi bisericii, a finalizat obligaţia impusă de instanţă, iar în anul curent, în perioada mai-iulie, un altul a început deja să efectueze orele de muncă în folosul comunităţii.

Responsabilizarea acestor tineri şi din punct de vedere moral, spiritual şi cultural, a condus la schimbarea lor comportamentală şi la crearea unei imagini pozitive în rândul persoanelor din localitate. Respectul tinerilor pentru celălalt şi ceea ce posedă a crescut, alături de valorizarea muncii şi de crearea unui status superior - de angajat. Chiar dacă aceşti beneficiari nu sunt retribuiţi, avantajele pe care le au în timp în urma implicării în muncă sunt în mod real satisfăcătoare pentru ei, iar obişnuinţa de a munci şi a se prezenta şi reprezenta ca muncitori le creează trăiri de legitimă apreciere de sine şi posibilitatea să devină membrii responsabili şi activi ai comunităţii locale, integraţi în societate.

Desigur că succesul proiectului de reabilitare prin muncă a tinerilor poate fi datorat în mare parte şi familiei lor, părinţilor, care îi întreţin din punct de vedere material şi financiar în perioada desfăşurării activităţilor lucrative neremunerate, iar colaborarea eficientă între instituţii este, de asemenea, de real folos, deoarece implicarea atentă a reprezentanţilor ei în acest proiect duce la motivarea beneficiarilor în muncă. Se observă faptul că atenţia cu care sunt trataţi aceşti tineri şi modelul social favorabil oferit de colaboratorii din cadrul parohiei, cât şi posibilitatea ca tinerii să îşi crească gradul de conştienţă cu privire la valori morale perene, le dau posibilitatea să facă progrese personale, să crească gradul de dezvoltare morală şi să reconsidere regulile sociale.

Sentimentele de mulţumire sunt reale pentru toate părţile implicate în această colaborare şi nu numai, deoarece întreaga comunitate din localitatea Floreşti beneficiază de rezultatul muncii minorilor, prin efectuarea unor servicii de curăţare a cimitirului, capelei şi bisericii.

Lucia Victoria Fuhrmann
Consilier de probaţiune
Serviciul de probaţiune Cluj

 
Adrese utile

Fundaţia Bartolomeu

Fundaţia Bartolomeu

Radio renaşterea
Radio renaşterea

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Mitropolia Clujului
Mitropolia Clujului