COMUNICAT DE PRESĂ


În legătură cu articolul denigrator, calomniator şi mincinos apărut sub masca anonimatului în ziarul electronic www.floresti-gilau.ro, postat în 14 ianuarie 2014, purtând titlul: Protecţie la nivel înalt pentru floreşteni. Preotul Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica cere 5.000 lei pentru o înmormântare, precizăm următoarele:

Preotul Paroh Dumitru-Marcel Andreica nu a fost solicitat de nicio doamnă, nici în 14 ianuarie, nici mai înainte şi nici după aceea, nici telefonic, nici faţă către faţă, pentru vreun loc de veci în cimitirul parohial din Floreşti. Nefiind solicitat de nimeni în acest sens, nu a avut cum să pretindă vreo sumă de bani. De asemenea, nici Preotul Slujitor Cristian-Gelu Perşa, responsabilul Parohiei noastre cu cimitirul şi nici administratorul cimitirului, Marius Mihu, nu au fost solicitaţi de nimeni, în legătură cu vreun loc de veci în cimitir.

Nefiind vorba de nicio solicitare, pe care noi să n-o onorăm, se înţelege că acest articol, care nu-şi mai are obiectul, este un articol vădit tendenţios, mincinos şi calomniator la adresa Parohiei „Sfântul Dumitru” Floreşti, a slujitorilor săi şi a credincioşilor care compun această Parohie. Niciodată, în ultimii 9 ani, nu ne-am confruntat cu o problemă de genul acesta. Toţi morţii noştri au fost înmormântaţi creştineşte, n-am refuzat pe nimeni. Şi toţi enoriaşii noştri au respectat Hotărârile Consiliului Parohial!

Hotărârea Consiliului Parohial Floreşti referitoare la preţurile locurilor de veci din cimitirul parohial Floreşti este afişată la afişierele celor două biserici din Parohie încă din anul 2008, pentru ca toată lumea să se poată documenta cu privire al acest aspect. Nicăieri nu se face referire la suma de 5.000 de lei! Un loc de veci pentru floreştenii băştinaşi şi cei nou veniţi, cu domiciliul stabil în Floreşti, în momentul decesului, este de 500 lei, respectiv 1.000 lei. Această hotărâre este în conformitate cu Regulamentul cimitirelor parohiale din Patriarhia Română. Pentru cei cu domiciliul în alte localităţi preţul unui loc de veci este de 3.000 de lei. Aceste tarife sunt valabile şi la Parohia Greco-Catolică „Sf. Nicolae” Floreşti, care nu face cadou locurile de veci şi nu oficiază gratuit înmormântările.

În legătură cu cei doi presupuşi preoţi parohi din Floreşti (care nu-şi dau numele) dar îşi  exprimă nemulţumirea pentru”statusul dictatorial” al Parohiei noastre şi al Preotului Paroh, şi acest aspect este vădit tendenţios şi neadevărat, întrucât preoţii ortodocşi de la Parohiile nou înfiinţate nu au emis pretenţii la cimitirul parohial, cum nici parohiile greco-catolice nou înfiinţate din Floreşti nu au pretins cimitirul de la Parohia mamă „Sf. Nicolae”. Când se înfiinţează o parohie nouă, aceasta nu preia patrimoniul vechii parohii.

Cimitirul din Floreşti nu este al nimănui. Figurează în Registrul Inventar al Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru” Floreşti, ca cimitir parohial şi nu comunal, din anul 1948. Mai înainte  aparţinut Parohiei Greco-Catolice Floreşti. Astăzi cimitirul este administrat de către trei Parohii, precum a fost dintotdeauna: Parohia Ortodoxă „Sfântul Dumitru” Floreşti, Parohia Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” Floreşti şi Parohia Romano-Catolică Floreşti. Nicio autoritate politică, nici măcar comuniştii, n-au intervenit în nici un fel în privinţa cimitirului, respectând această cutumă a localităţii Floreşti. Ar fi de dorit ca administraţia locală să-şi pună serios problema unui nou cimitir în Floreşti, aşa cum noi am solicitat în nenumărate rânduri.

În privinţa autorului anonim al acestui articol denigrator şi mincinos la adresa Preotului Paroh Dumitru-Marcel Andreica şi al Consiliului Parohial şi al credincioşilor care compun Parohia „Sfântul Dumitru” Floreşti, dar şi al celorlalte articole tendenţioase scrise în acelaşi ziar, acesta nu are nimic în comun cu deontologia profesională a unui ziarist adevărat, cu echidistanţa şi cu adevărul, mulţumindu-se, sub masca anonimatului, să arunce cu noroi în oricine. Nu are bărbăţia şi curajul să-şi asume ceea ce a scris, să-şi ridice capul din nisip. Astfel de oameni vor rămâne veşnic anonimi! La fel ca şi ceilalţi anonimi care se ascund în spatele acestui articol! Ceea ce nu ştiu aceşti anonimi este că Preotul nu se adresează propriilor enoriaşi prin intermediul mijlocit al presei, ci se adresează lor direct, faţă către faţă!

Parohia noastră a solicitat forurilor superioare acordul de a-şi exercita dreptul legal la a acţiona în instanţă administraţia acestui ziar electronic şi pe autorul sau autorii materialui calomniator şi neadevărat la adresa preotului Paroh şi al Parohiei noastre.

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ „SFÂNTUL DUMITRU” FLOREŞTI

« Înapoi

 
Adrese utile

Fundaţia Bartolomeu

Fundaţia Bartolomeu

Radio renaşterea
Radio renaşterea

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Mitropolia Clujului
Mitropolia Clujului