Arhive ştiri

 

Vineri, 18 decembrie 2009

Întâlniri de suflet la biserica „Sf. Dumitru” în duminica trecută

Duminica Sfinţilor Strămoşi ne-a prilejuit o bucurie specială creştinilor din Floreşti, avându-i la Sfânta Liturghie, ca invitaţi speciali, pe Părintele Stareţ Andrei, al Mănăstirii Nicula, care a rostit un frumos şi înălţător cuvânt de învăţătură, Părintele Arhidiacon Ilarion şi Părintele Monah Andrei. Corul copiilor din clasa a III-a B şi alţi elevi de la Şcoala Floreşti, înpreună cu doamnele învăţătoare Daciana Andreica şi doamnele profesoare de Religie-Maria Chifor şi Muzică-Cristiana Rossi, precum şi elevi de la Şcoala „L. Rebreanu” din Cluj-Napoca, însoţiţi de doamna învăţătoare Ana Maria Barboş, au încântat auditoriul cu frumoasele colinde interpretate la momentul pricesnei, fapt care i-a determinat pe credincioşi să-i aplaude în biserică. Toţi colindătorii, dar şi ceilalţi copii care s-au împărtăşit, au primit daruri de la preoţi.

Seara, după Slujba Vecerniei, corul mixt al bisericii ortodoxe din Bistra-Mureşului, a bucurat pe toţi cei prezenţi, prin frumosul concert de colinde interpretat. Părintele Sergiu Andone ne-a vorbit despre Sfinţii Cuvioşi Capadocieni, răspunzând apoi întrebărilor adresate de către credincioşii Parohiei noastre. La sfârşit, Părintele Sergiu ne-a oferit un tablou cu biserica din Parohia sa, un epitrahil şi un CD cu colinde. Noi am oferit Părintelui o icoană cu Maica Domnului de la Nicula, o carte şi un CD tot cu colinde. Această întâlnire ar putea pune bazele unei înfrăţiri între parohiile noastre, în viitor.

 

Concertul de colinde al Corului bisericii „Sf. Dumitru”

Duminică, 20 decembrie 2009, în biserica noastră parohială va avea loc concertul de colinde al Corului parohial, condus de doamna preoteasă Daciana Andreica. Concertul va fi susţinut în cadrul Sfintei Liturghii, la priceasnă            ( înainte de împărtăşirea credincioşilor ). Cu această ocazie va fi prezentat şi CD-ul de colinde de Crăciun al Corului bisericii noastre.

 

Ultima seară duhovnicească din anul 2009

Ultima seară duhovnicească din Postul Crăciunului 2009 şi din anul acesta, va avea loc duminică, 20 decembrie, începând cu ora 18.00. Invitatul nostru, Părintele Profesor Dr. Dorel Man, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Părintele Dorel ne va vorbi despre Sfintele Femei Capadociene şi va răspunde, apoi, întrebărilor credincioşilor prezenţi în biserică. Vă aşteptăm cu drag!

 

Programul Slujbelor din săptămâna Crăciunului

Începând de luni, 21 decembrie, până joi, 24 decembrie 2009, în biserica parohială „Sfântul Dumitru” din Floreşti, se va oficia zilnic Sfânta Liturghie de la ora 8.30, iar seara, de la ora 18.00, va fi oficiată Slujba Vecerniei. Credincioşii care nu s-au spovedit în acest post, o pot face în această săptămână, fie dimineaţa, fie seara, după Vecernie.

Joi, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, credincioşii vor ajuna până spre seară ( după recomandarea duhovnicilor lor ), iar seara nu se va oficia Vecernia de la ora 18.00, ci va fi oficiată Slujba Utreniei de la ora 20.00. În jurul orei 24.00, după încheierea slujbei, creştinii vor porni la colindat, începând cu casa preotului paroh.

În cele trei zile de Crăciun, Sfintele Slujbe vor începe astfel: Utrenia de la ora 9.00 şi Sfânta Liturghie de la ora 10.00. Seara, Slujba Vecerniei de la ora 18.00.

 

Sfinţirea bisericii „Soborul Maicii Domnului” din Floreşti

În a doua zi de Crăciun, sâmbătă, 26 decembrie 2009, de la ora 9.00, se va oficia sfinţirea bisericii cu hramul „Soborul Maicii Domnului”, de pe strada Florilor, de către Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Slujba Sfinţirii noii biserici va fi urmată de Sfânta Liturghie arhierească, după care credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, spre a se închina şi a săruta Sfânta Masă. Este singura dată în care credincioşii, mai ales femeile, pot intra în Sfântul Altar!

Începând cu această dată, Sfintele Slujbe se vor oficia şi în această nouă biserică,în duminici şi sărbători, conform programului ce va fi afişat la intrarea în biserică.

Vă aşteptăm pe toţi, cu mult drag, să participaţi la acest binecuvântat moment de primenire sufletească!

 

Parteneriat Şcoală-Biserică şi concert de colinde în biserica Ortodoxă din Floreşti

În cadrul parteneriatului încheiat între Clasa a lll-a B, învăţătoare Daciana-Maria Andreica, de la Şcoala „Gheorghe Şincai” din Floreşti-Cluj şi Clasa a lll-a A, învăţătoare Ana Maria Barboş, de la Şcoala „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca, dimpreună cu Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Dumitru” Floreşti, cu ocazia Sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României şi a Zilei Naţionale a României, la Şcoala „Liviu Rebreanu” din Cluj-Napoca au fost marcate cele două sărbători ale românilor, printr-un program artistic, religios şi patriotic. În prezenţa conducerii şcolii, Părintele Paroh de la Floreşti, Dumitru-Marcel Andreica, le-a prezentat elevilor importanţa Sfântului Apostol Andrei, ca cel care i-a încreştinat pe strămoşii noştri, şi legătura acestei prăznuiri cu Ziua Naţională a Românilor. Domnul Colonel în rezervă Grosu, de la Fundaţia Protecţiei Sociale din România, a vorbit despre importanţa sentimentului patriotic astăzi şi despre semnificaţia unirii tuturor românilor într-un singur stat. Elevii celor două clase a lll-a au susţinut un spectacol artistic şi au interpretat colinde tradiţionale româneşti.

Parteneriatul continuă prin prezenţa în biserica parohială ortodoxă din Floreşti, a celor două clase a lll-a, care vor interpreta câte un concert de colinde, la Sfânta Liturghie, duminică, 13 decembrie 2009.

 

Daruri pentru copii de Sfântul Ierarh Nicolae

Duminică, 6 decembrie 2009, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Făcătorul de Minuni, la biserica parohială „Sfântul Dumitru” din Floreşti, toţi copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, au primit daruri de la preoţi, întru pomenirea blândului şi bunului Moş Nicolae, aducătorul de daruri şi iubitorul faptelor de milostenie.

 

Invitaţi speciali la Sfânta Liturghie de Duminică 13 decembrie a.c.

Duminică, 13 decembrie 2009, la Sfânta Liturghie ce se va oficia în biserica noastră parohială „Sfântul Dumitru” din Floreşti, pe lângă cei cinci preoţi ai parohiei, vor mai sluji doi invitaţi speciali: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Andrei Coroian, Stareţul Sfintei Mănăstiri Nicula, binecunoscutul  duhovnic, îndrumătorul şi conducătorul obştii călugăreşti de la cea importantă mănăstire ortodoxă din Transilvania, însoţit de Preacuviosul Părinte Arhidiacon Ilarion Mureşan, bun interpret al muzicii psaltice ortodoxe şi responsabilul străvechii şcoli de pictură pe sticlă de la Nicula. Părintele Andrei va rosti cuvântul de învăţătură, după ce Părintele Ilarion ne va fi înălţat sufletele, prin frumoasa cântare a ecteniilor din cadrul Slujbei. Este cel mai bun prilej, pentru toţi creştinii ortodocşi din Floreşti, de a ne petrece aceste ceasuri de duminică împreună, uniţi în rugăciunea Sfintei Liturghii.

 

Seară duhovnicească şi concert de colinde

În aceeaşi duminică de 13 decembrie, la seara duhovnicească de la biserica noastră parohială, este invitat un tânăr Părinte din Arhiepiscopia de Alba Iulia, care, în cei peste doisprezece ani de preoţie a făcut lucruri incredibil de frumoase în Parohia sa. Despre ce este vorba, vor putea afla toţi cei care vor participa în biserică la Slujba Vecerniei. Părintele Sergiu-Claudiu Andone, ne va vorbi despre trei mari Sfinţi Cuvioşi Capadocieni: Sfinţii Teodosie cel Mare, Meletie cel Nou şi Sava cel Sfinţit. Toţi cei interesaţi, îi veţi putea adresa întrebări invitatului nostru, după încheierea prezentării.

În partea adoua a serii duhovniceşti, vom putea asculta un frumos concert de colinde, în interpretarea corului mixt „Harisma”, al Bisericii Ortodoxe din Bistra Mureşului. Acest remarcabil cor bisericesc a reuşit să organizeze întruniri şi concerte, în prezenţa unor mari personalităţi a muzicii religioase şi laice româneşti. Mai multe vom afla în biserică, începând cu ora 18. Vă aşteptăm cu drag!

 

Biserica ortodoxă „Soborul Maicii Domnului” din Floreşti, aproape de teminare şi sfinţire

Pe terenul cumpărat de Parohia Ortodoxă „Sfântul Dumitru” din Floreşti, de pe strada Florilor, s-a început construirea bisericii provizorii din lemn, cu hramul „Soborul Maicii Domnului”, a cărei piatră de temelie s-a sfinţit la 28 mai a.c., de către Preasfinţia Sa, Episcopul Vasile Someşanul. Contractul cu firma de construcţie s-a semnat la 15 august 2009, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, iar lucrările la biserica de lemn au început la 16 august a.c., la sărbătoarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi a Maicii Preasfinte, am ajuns într-o fază avansată cu lucrările de construire, cerând iarăşi ajutorul Părintelui Ceresc, pentru a putea încheia lucrările cât mai curând, pentru ca la 26 decembrie 2009, cu ocazia hramului, să putem sfinţi această nouă biserică. Toţi cei care puteţi şi doriţi să ne ajutaţi financiar la aceste lucrări de la biserica de pe strada Florilor, luaţi legătura cu preoţii parohiei noastre, accesând Pagina de Contact de pe site-ul oficial al Parohiei. De asemenea, să nu uitaţi că, pe 26 decembrie a.c., vă aşteptăm pe toţi credincioşii ortodocşi din Floreşti şi nu numai, la Sfinţirea bisericii, urmată apoi de prima Sfântă Liturghie arhierească, în noul locaş de cult. Să ne reamintim că la 3 octombrie 1976, s-a resfinţit biserica parohială „Sfântul Dumitru” în urma înveşmântării cu pictură neobizantină, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Clujului, în vremea păstoririi Părintelui Anania Simule, în anul 1993, la 26 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Bartolomeu Anania a binecuvântat lucrările de renovare efectuate la aceeaşi biserică, în timpul păstoririi Părintelui Vasile Fizeşan, apoi, în anul 2002, tot Părintele Mitropolit Bartolomeu a sfinţit biserica militară „Sf. Mc. Gheorghe şi Varvara” din Floreşti, în anul 2008, Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul a sfinţit biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” de la Cetatea Fetei-Floreşti, urmând apoi, cu ajutorul Domnului, sfinţirea bisericii noastre de pe strada Florilor, a doua zi de Crăciun 2009, iar în anul viitor,2010, urmând să fie sfinţită biserica Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Floreşti.

Înscrie, Doamne, în Cartea Vieţii, pe toţi ctitorii, donatorii, ajutătorii şi binefăcătorii Sfintelor Tale Biserici!

 

SEARĂ  DUHOVNICEASCĂ 3

Duminică, 13 decembrie 2009, ora 18,

În biserica parohială „Sfântul Dumitru” din Floreşti.

INVITAT : Preot  Paroh  SERGIU-CLAUDIU ANDONE PAROHIA „TUTUROR SFINŢILOR” BISTRA-MUREŞULUI PROTOPOPIATUL REGHIN ARHIEPISCOPIA ALBA-IULIEI

TEMA :  SFINŢI  CUVIOŞI  CAPADOCIENI: Sfântul Teodosie cel Mare, începătorul vieţii de obşte ( 424-529 ) ( 11 ian. ); Sf. Cuv. Meletie cel Nou ( 1035-1105 ) ( 1 sept. ); Sf. Cuv. Sava cel Sfinţit ( 439-532 )   ( 5 dec. ).

Duminică, 13 decembrie 2009, ora 18,

În biserica parohială „Sfântul Dumitru” din Floreşti.

 

SEARĂ  DUHOVNICEASCĂ 4

INVITAT : Preot Prof. Dr. DOREL  MAN

FACULTATEA  DE  TEOLOGIE  ORTODOXĂ CLUJ-NAPOCA

TEMA :  SFINTE  CAPADOCIENE: Sfânta Mc. Nina, luminătoarea Georgiei (14 ian.); Sf. Mc. Doroteea şi Teofila (6 febr.); Sf. Mc. Iulita (30 iul.); Sf. Mc. Gorgonia, sora Sf. Grigorie Teologul (23 febr.); Sf. Cuv. Irina (28 iul.); Sf. Cuv. Nona, mama Sf. Grigorie Teologul (5 aug.); Sf. Mc. Capitolina şi Erotiida (27 oct.).

Duminică, 20 decembrie 2009, ora 18,

În biserica parohială „Sfântul Dumitru” din Floreşti.

 

Vă aşteptăm cu drag!

 

 

Alte stiri:

 

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ „SFÂNTUL DUMITRU” FLOREŞTI

La data de 21 noiembrie 2009, cu ocazia Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit piatra de temelie la noua biserică ce urmează a se construi pe strada Cloşca din Floreşti, în prezenţa unui frumos număr de credincioşi ortodocşi. Biserica cea nouă va purta hramul „Intrarea în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos”, adică hramul localităţii Floreşti – Praznicul Floriilor, care, din anul 2005 se sărbătoreşte cu regularitate. Această nouă biserică va fi construită în stil tradiţional românesc, stilul vechilor biserici ortodoxe din Transilvania, şi se doreşte a reprezenta o legătură, peste timp, cu străvechea biserică românească ortodoxă din Floreşti, situată în Oşteze ( azi strada Tudor Vladimirescu ), biserică ce a fost demolată în jurul anului 1850.

Noul locaş de cult este construit din iniţiativa Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru” din Floreşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, pe un teren donat Parohiei de către Primăria Comunei Floreşti, prin implicarea directă a domnului primar Ioachim Vancea, a consilierilor locali şi a unor colaboratori din Primăria Floreşti. Pentru pregătirea şi amenajarea terenului, Primăria a demolat diverse construcţii aflate în paragină, urmând a amenaja 12 locuri de parcare, acoperite, pentru locatarii celor două blocuri din preajma bisericii.

De construirea acestei biserici se ocupă Părintele Cristian-Gelu Perşa, sub coordonarea Părintelui Paroh Dumitru-Marcel Andreica.

Toţi cei care doriţi să contribuiţi la edificarea acestei biserici, o puteţi face prin donaţie, la preoţii sau consilierii noştri parohiali, fie prin virament în unul din conturile parohiei:

RO67 RNCB 0298 0007 5567 0001 BCR Cluj, Floreşti;

RO19 BTRL 0130 1205 H583 81XX BT Cluj, Floreşti.

Toţi donatorii, ctitorii, ajutătorii şi binefăcătorii acestei biserici veţi fi pomeniţi la fiecare Sfântă Liturghie ce se va oficia aici, pe toată perioada cât va exista această biserică!

 

 

Corul Bisericii Ortodoxe „Sf. Dumitru” Floreşti lansează un CDde colinde de Crăciun

Începând de duminică, 13 decembrie a.c., creştinii din Parohia noastră îşi pot procura CD-ul de colinde de Crăciun, înregistrat de către Corul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Dumitru” Floreşti.

Corul Parohiei noastre a luat fiinţă în anul 2006, fiind pregătit de către Părintele Sorin Dindelegan, licenţiat al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi Doctorand în Teologie, Specialitatea Muzică Bisericească. Este condus de către Doamna Preoteasă Daciana-Maria Andreica, licenţiată în Pedagogie şi învăţătoare la Şcoala „Gheorghe Şincai” din Floreşti. Corul este alcătuit, în mare majoritate, din doamne, credincioase ortodoxe din Parohie, dar şi din câţiva bărbaţi, având ca prioritate misionară cântarea omofonă psaltică, în biserica noastră la Sfânta Liturghie.

Acest CD de colinde este prima înregistrare a Corului bisericii noastre şi este pus la dispoziţia credincioşilor din Parohie, putând fi achiziţionat de la pangarul bisericii, la preţul de 10 lei.

 

 

SEARĂ  DUHOVNICEASCĂ  1

INVITAT : Preot Asist. Univ. Drd. COSMIN COSMUŢA

FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ CLUJ-NAPOCA

TEMA :  SFINŢI  MARTIRI  CAPADOCIENI: Sfântul Mc.Carterie preotul ( 8 ian.); Sf. Mc. Sava de la Buzău ( 12 april.); Sf. Mare  Mc. Gheorghe ( 23 april.); Sf. Mc. Mamant ( 2 sept.); Sf. Mc. Teodot şi Rufina ( 2 sept.); Sf. Mc. Macrovie ( 13 sept.); Sf. Mc. Gordian (13 sept.); Sf. Longhin Sutaşul ( 16 oct.); Sf. Mc. Varlaam ( 19 nov.); Sf. Mc. Mercurie ( 25 nov.).

Duminică, 29 noiembrie 2009, ora 18,

În biserica parohială „Sfântul Dumitru” din Floreşti.

 

SEARĂ  DUHOVNICEASCĂ  2

INVITAT : Preot Dr. PETRU – IOAN  ILEA

Preot misionar la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Cluj-Napoca

TEMA :  SFINŢI  IERARHI  CAPADOCIENI: Sfântul Grigorie Teologul (19, 25, 30 ian.); Sf. Grigorie de Nyssa (10 ian.); Sf. Ier. Amfilohie de Iconium (23 nov.); Sf. Grigorie cel Bătrân de Nazianz (1 ian.); Sf. Ier. Agapit al Sinadelor (18 febr.); Sf. Ioan, Patriarhul Constantinopolului (30 aug.); Sf. Ier. Firmilian al Cezareei Capadociei (28 oct.); Sf. Bretanion, Episcop al Tomisului (25 ian.); Sf. Cuv. Chesarie, fratele Sf. Grigorie

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, 1 decembrie 2009, în biserica parohială ortodoxă „Sfântul Dumitru” din Floreşti, s-a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Tedeumului. Au slujit preoţii: Dumitru-Marcel Andreica, Daniel Paşca, Cristian-Gelu Perşa şi Ovidiu-Ciprian Marţiş, în prezenţa autorităţilor locale, primar, viceprimar, consilieri locali şi a credincioşilor care au participat la biserică, cu acest prilej. De la biserica parohială, preoţii şi credincioşii s-au deplasat la monumentul eroilor din centrul comunei, unde s-a oficiat o Slujbă de mulţumire, urmată de cuvântul preotului paroh, Dumitru-Marcel Andreica, a primarului comunei, Ioachim Vancea şi a viceprimarului Horea Sulea. Au fost depuse, apoi, coroane de flori din partea partidelor politice, fiind de faţă şi reprezentanţi ai Armatei şi ai altor culte religioase. Din partea Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru” din Floreşti, urăm un sincer „La mulţi ani” tuturor Românilor !

 

« Înapoi

 

 
Adrese utile

Fundaţia Bartolomeu

Fundaţia Bartolomeu

Radio renaşterea
Radio renaşterea

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Mitropolia Clujului
Mitropolia Clujului