Luna ianuarie 2011

COMUNICAT †

Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, anunţăm că în ziua de 31 ianuarie 2011, la ora 19:25, Părintele nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul BARTOLOMEU ANANIA, şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor.

Decesul a survenit la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca. Înconjurat de medici, prieteni, ucenici şi colaboratori apropiaţi, trupul Înaltpreasfinţitului Bartolomeu a cedat multiplelor afecţiuni care i-au marcat ultima perioadă de viaţă. Trupul celui care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a fost depus în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu.

Slujba de înmormântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Bartolomeu va avea loc joi, 3 februarie 2011, la ora 12:00, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca şi va fi oficiată de Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

În toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul şi credincioşii Bisericii noastre vor înălţa rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Părintelui nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu şi pentru veşnica sa odihnă în Împărăţia lui Dumnezeu, alături de aleşii Săi.

Dumnezeu să îl odihnească în pace şi pe toţi cei îndureraţi să îi aline cu mângâierea Duhului Sfânt !

Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

 

Comunicat de presă

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului informează că IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, internat în Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca. Mitropolitul Bartolomeu a fost externat luni, 24 ianuarie a.c., din spitalul AKH din Viena, unde – în urma recomandărilor medicale – a fost internat timp de 10 zile, în vederea unei intervenţii pe cord, fapt constatat ca fiind imposibil datorită vârstei şi antecedentelor medicale.

Secţia Anestezie Terapie Intensivă nr. 1 din Cluj-Napoca informează:

 

 1. Mitropolitul a suportat transportul în condiţii de întreţinere intensivă.
 2. Faţă de parametrii înregistraţi în cursul zilei de ieri la AKH, nu există nici o modificare: pacientul este stabil cardiac (hemodinamic); este intubat respirator, cu un suport de sedative; face epurare extrarenală continuă; este afebril, cu probele inflamatorii în scădere.

 

În toată perioada spitalizării, în ţară şi străinătate, Mitropolitul şi-a asumat şi îşi asumă conştient, lucid şi cu credinţă în Dumnezeu întreaga suferinţă. Prin revenirea la Cluj-Napoca, se respectă şi dorinţa IPS Sale de a fi acasă, în oraşul şi în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte de 18 ani.

În lipsa chiriarhului, Centrul Eparhial îşi desfăşoară toate activităţile administrative, culturale, economice şi pastoral-misionare curente, iar PS Episcop vicar Irineu Bistriţeanul coordonează activitatea la nivel ierarhic. Înainte de plecarea IPS Mitropolit la Viena, în conformitate cu art. 101 al. (3) din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, cu delegaţie expresă acordată pentru ordinea de zi avizată în prealabil de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu, PS Irineu Bistriţeanul a prezidat o şedinţă a Permanenţei Consiliului eparhial, iar hotărârile au fost aprobate de către Mitropolit.

În aceste momente, ierarhii, clerul şi credincioşii Bisericii noastre, precum şi credincioşii altor confesiuni se roagă Bunului Dumnezeu pentru sănătatea şi uşurarea suferinţelor IPS Bartolomeu.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

 

BULETINUL PAROHIEI ORTODOXE ROMÂNE „SFÂNTUL DUMITRU” FLOREŞTI - IANUARIE 2011

PUNEREA ŞI SFINŢIREA PIETREI DE TEMELIE LA A PATRA BISERICĂ DIN PAROHIA „SFÂNTUL DUMITRU” FLOREŞTI

 

În Duminica din 23 Ianuarie 2011, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Dumitru” din Floreşti se află în sărbătoare: Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, va fi prezent în Parohia noastră, unde va oficia Sfânta Liturghie arhierească la biserica parohială „Sfântul Dumitru”, în sobor de preoţi şi diaconi, începând cu ora 9,30.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Episcop Irineu, dimpreună cu clerul şi credincioşii, se vor deplasa pe strada Valea Gârbăului, unde va avea loc punerea şi sfinţirea pietrei de temelie a noii biserici din Filia Valea Gârbăului, care va avea hramul: „Sfântul Cuvios Ioan Iacob Românul-Hozevitul de la Neamţ”.

Vă aşteptăm la această sărbătoare a Parohiei noastre, pentru a vă împărtăşi, cu toţii, de rugăciunile Sfântului Ioan Iacob şi de binecuvântare arhierească !

 

 

ŞTIRI DIN VIAŢA  BISERICII ORTODOXE ŞI A PAROHIEI NOASTRE - IANUARIE 2011

 1. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2011 Anul Omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii.

 2. În data de 22 noiembrie 2010, Academia Română l-a ales pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu în demnitatea de membru de onoare al celei mai prestigioase instituţii culturale româneşti.

 3. În anul 2011 se împlinesc 90 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului.

 4. În ultima perioadă, în calitate de invitaţi, în Parohia noastră au slujit următorii Preoţi: Protos. Visarion Paşca, Duhovnicul Mănăstirii Floreşti şi Pr. Florin Ignat, misionar.

 5. În cursul lunii Ianuarie, pe lângă cele cinci Duminici, avem următoarele Sărbători şi Praznice Împărăteşti: Tăierea împrejur a Domnului şi Sfântul Vasile cel Mare, în data de 1, Botezul Domnului, la data de 6, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, la data de 7 şi Sfinţii Trei Ierarhi, în Duminica din 30 Ianuarie.

 6. Tot în luna Ianuarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea următorilor Sfinţi Români: Cuviosul Antipa de la Calapodeşti (10), Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic (13) şi Sfântul Bretanion, Episcopul Tomisului (25).

 7. La biserica „Sf. Dumitru”, în fiecare seară după Vecernie, de luni până sâmbătă inclusiv, se citeşte şi se explică câte un capitol din  Cartea I a Regilor din Vechiul Testament. În fiecare Duminică seara, după Vecernie, se face explicarea Dumnezeieştii Liturghii.

 8. La biserica „Soborul Maicii Domnului” de pe strada Florilor, în cele cinci Duminici din luna Ianuarie, după Slujba Vecerniei, se prezintă Apostolul Duminicii şi explicarea lui.

 9. Consiliul Parohial aduce mulţumiri tuturor credincioşilor din Floreşti care au contribuit la cumpărarea noului mobilier din cele două biserici ale Parohiei : strane pentru cântăreţi, închinătoare Icoane şi scaune arhiereşti.

 10. În luna Decembrie 2010, în Parohia noastră s-a organizat o colectă în bani pentru Centrul de Îngrijiri Paleative a Arhiepiscopiei Clujului, care se ocupă cu bolnavii în fază terminală. S-a adunat suma totală de 1.700 lei, care s-au virat în contul Protopopiatului Cluj I, de unde vor ajunge la respectivul Centru.

 11. În luna Decembrie a anului 2010, au primit Taina Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă din Parohia noastră, 11 copii, 6 băieţei şi 5 fetiţe : Gabor Filip, Briscu Horea-Ionuţ, Flueraş Petra, Ghircoiaş George-Cristian, Selejan Maria-Elena, Ignat Darius-Andrei, Sturz Luca-Radu, Chesăuan Ciprian-Nicolae, Maja Alma-Antonia, Tripon Daria-Miruna şi Zafiu Sara. În total, în anul 2010 au fost botezaţi în credinţa ortodoxă 187 de copii numai în Parohia noastră! Urăm bun venit în sânul Bisericii Ortodoxe, noilor creştini !

 12. În cursul anului 2010, în Parohia „Sf. Dumitru” din Floreşti s-au întemeiat 44 de familii creştine noi, prin Taina Sfintei Cununii. Dorim tinerilor căsătoriţi ajutor şi binecuvântare de la Dumnezeu în viaţa de familie!  

 13. În luna Decembrie a anului 2010, au trecut în veşnicie 6 enoriaşi al Parohiei noastre : Ianc Ilina (65 ani), Otvos Etelca (85 ani), Oltean Vasile (61 ani), Selejan Ioan (91 ani), Băran Elena (76 ani) şi Holeră Ileana-Florica (72 ani). În anul 2010, au trecut la Domnul 44 de creştini ortodocşi! Dumnezeu să le facă parte de odihnă veşnică !

 14. La data de 25 Ianuarie 2011, va avea loc Parastasul de 6 ani la mormântul Părintelui Vasile Fizeşan, fost Paroh ortodox în Floreşti între anii 1982-2005. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 15. Preoţii Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru” din Floreşti aduc mulţumiri tuturor enoriaşilor din Parohie pentru modul în care au fost primiţi cu Sfânta Cruce şi sfinţirea caselor!

Preot Paroh Dumitru-Marcel Andreica

« Înapoi

 
Adrese utile

Fundaţia Bartolomeu

Fundaţia Bartolomeu

Radio renaşterea
Radio renaşterea

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Mitropolia Clujului
Mitropolia Clujului