Luna martie 2011

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ „SFÂNTUL DUMITRU” FLOREŞTI ORGANIZEAZĂ:

SEARĂ  DUHOVNICEASCĂ

INVITAT : Preot VASILE BONDA, Parohia LUNA DE SUS, Protopopiatul Cluj I

TEMA :  PORUNCA A OPTA BISERICEASCĂ:

„Să nu înstrăinăm, nici să folosim spre scopuri străine, lucrurile bisericeşti sau averea Bisericii”

Duminică, 20 martie 2011, ora 18,

În biserica parohială „Sfântul Dumitru” din Floreşti.

 

Vă aşteptăm cu drag!

 

 

BULETINUL PAROHIEI ORTODOXE ROMÂNE „SFÂNTUL DUMITRU” FLOREŞTI - MARTIE 2011

ŞTIRI DIN VIAŢA  BISERICII ORTODOXE ŞI A PAROHIEI NOASTRE - MARTIE 2011

 

 

 1. La data de 18 martie 2011, se împlinesc 90 de ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Înaltpreasfinţitul Mitropolit Bartolomeu, Părintele nostru, a trecut în veşnicie în 31 ianuarie 2011, la vârsta de 89 de ani, după o arhipăstorie de 18 ani la cârma Arhiepiscopiei şi Mitropoliei Clujului. În Parohia noastră s-au oficiat Slujba Parastasului de 3 zile (la 2 februarie), de 9 zile (la 8 februarie) şi 40 de zile (la 5 martie), în ambele biserici, pentru Chiriarhul nostru. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace, dimpreună cu toţi aleşii Săi!

 2. Până la alegerea şi întronizarea noului Mitropolit, Arhiepiscopia şi Mitropolia Clujului vor fi conduse de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de Locţiitor de Arhiepiscop şi Mitropolit. La data de 14 şi 15 martie 2011, Sinodul Mitropoliei Clujului şi Adunarea Eparhială vor propune doi sau trei candidaţi pentru demnitatea de Mitropolit al Clujului, iar la 18 martie a.c., Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române îl va alege pe noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Este posibil ca la 25 martie să aibă loc întronizarea noului Mitropolit. Facem apel la rugăciune, către credincioşii Parohiei noastre, pentru ca Duhul Sfânt să inspire Sfântul Sinod spre a alege pe cel mai potrivit Părinte Mitropolit al preoţilor şi credincioşilor din Eparhia noastră !

 3. Atât la şedinţa cu preoţii din protopopiatul Cluj I, în 10 februarie, cât şi la întâlnirea Cercului Preoţesc Floreşti de la biserica „Soborul Maicii Domnului”, în 11 martie, a fost evocată personalitatea Părintelui Mitropolit Bartolomeu, de vrednică pomenire. De asemenea, în 20 martie, la Casa Universitarilor din Cluj-Napoca, de la ora 18, va avea loc Concertul „In Memoriam Mitropolitul Bartolomeu Anania 18 martie 1921-18 martie 2011”. Intrarea este liberă şi suntem aşteptaţi cu toţii !

 4. În perioada 7 martie-23 aprilie, Biserica Ortodoxă se află în Postul Sfintelor Paşti, perioadă de pregătire duhovnicească prin sporirea rugăciunii, a faptelor bune, înfrânare de la rău şi de la alimentele de origine animală. Vă dorim un post binecuvântat !

 5. În primele două Duminici din Postul Mare şi în ziua de Buna Vestire, se organizează colecta anuală pentru Fondul Central Misionar al Bisericii Ortodoxe Române, în scopul ajutorării parohiilor sărace din ţară şi din străinătate şi a susţinerii operei social-caritabile a Bisericii noastre.

 6. Credincioşii creştini care doresc să sprijine Parohia noastră în lucrările sale, pot orienta 2% din impozitul pe venit către Parohie, prin completarea unei fişe, care se găsesc la ambele noastre biserici. Vă mulţumim !

 7. În primele cinci Duminici din Postul Mare, la biserica „Sfântul Dumitru”, se organizează Seri Duhovniceşti, la care sunt invitaţi preoţi duhovnici din Arhiepiscopia noastră. Progamul se găseşte afişat la cele două biserici din Parohie.

 8. În fiecare seară de luni, începând cu ora 19, la biserica parohială „Sfântul Dumitru” are loc obişnuita întâlnire cu tinerii din Parohie. Vă aşteptăm cu drag !

 9. În ultima perioadă, în calitate de invitaţi, în Parohia noastră au slujit următorii Preoţi: Protos. Visarion Paşca, Duhovnicul Mănăstirii Floreşti, Pr. Ştefan Lucaciu, Protopopul Zalăului, Pr. Vasile Bonda, Parohia Luna de Sus, Pr. Sebastian Rusu, Duhovnicul Seminarului Teologic Cluj-Napoca, Pr. George Rednic, Parohia Cojocna şi Pr.  Florin Ignat, misionar.

 10. În cursul lunii Martie, pe lângă cele patru Duminici, avem şi un Praznic Împărătesc: Buna Vestire, în data de 25.

 11. Tot în luna Martie, Biserica Ortodoxă face pomenirea următorilor Sfinţi Români: Sfinţii Mucenici Montanus preotul şi soţia sa Maxima (26).

 12. În zilele de miercuri şi vineri din Postul Mare, la ambele biserici se va oficia numai Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, începând cu ora 14. Creştinii care doresc să ajuneze şi să se spovedească şi împărtăşească cu Sfintele Taine, pot veni la spovedanie de la ora 13. În celelalte zile din Post, la biserica „Sfântul Dumitru”, programul liturgic decurge normal: ora 8,30-Sfânta Liturghie; ora 18-Pavecerniţa Mare sau Vecernia cu Acatist (sâmbăta seara).

 13. La biserica „Sf. Dumitru”, în serile de luni, marţi, joi şi sâmbătă din Postul Mare, după Slujba de seară, se citeşte şi se explică câte un capitol din  Cartea a  III-a Regilor din Vechiul Testament. În  Duminica din 6 martie, seara, după Vecernie, se face explicarea Dumnezeieştii Liturghii, iar in celelalte Duminici din Post organizăm seri duhovniceşti.

 14. La biserica „Soborul Maicii Domnului” de pe strada Florilor, în cele patru Duminici din luna Martie, după Slujba Vecerniei, se prezintă Apostolul Duminicii şi explicarea lui.

 15. În luna Februarie a anului 2011, au primit Taina Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă din Parohia noastră, 25 de copii, 11 băieţei şi 14 fetiţe : Gîrbo Cristian-Ovidiu, Mihali Alexandru, Hancu Natalia-Maria, Nicoară Darius, Tărău-Pop Hanna, Vescan Ilinca-Maria, Coţcaş Adelin-Antonio, Todea George, Lup Maria-Alexandra, Văscan Maia, Prisecaru Adrian-Gabriel, Milea Iris, Iepure Aiana-Maria, Mureşan Mihai-Cătălin, Perşa Ana-Maria-Victoria, Abrudan Mara-Ştefania, Suciu Alex, Moisa Alexandru-Tudor, Dragoş Cristiana-Andreea, Crişan Miruna-Maria, Goia Ana-Maria, Neag Dragoş-Matei, Pop Alexandru-Ştefan, Chiorean Ilinca-Maria şi Coţa Cristina.  Urăm bun venit în sânul Bisericii Ortodoxe, noilor creştini !

 16. În luna Februarie a anului în curs, în Parohia noastră s-a întemeiat o nouă familie creştină, prin Taina Sfintei Cununii : Iordache Alin şi Mereuţă Valentina. Dorim tinerilor căsătoriţi ajutor şi binecuvântare de la Dumnezeu în viaţa de familie !

 17. În luna Februarie a anului 2011, au trecut în veşnicie 5 enoriaşi ai Parohiei noastre : Trif Mihai (68 ani), Mîrleanu Axente, fost consilier parohial (88 ani), Sălcudean Aurel (73 ani), Cioază Avram, fost consilier parohial (59 ani) şi Iliescu Ion, fost primar al Comunei Floreşti între 1990-1996 (73 ani). Dumnezeu să le facă parte de odihnă veşnică !

Preot Paroh Dumitru-Marcel Andreica

 

« Înapoi

 
Adrese utile

Fundaţia Bartolomeu

Fundaţia Bartolomeu

Radio renaşterea
Radio renaşterea

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Mitropolia Clujului
Mitropolia Clujului