Luna aprilie 2011

 1. La data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, l-a ales pe Înaltpreasfinţitul Părinte ANDREI ANDREICUŢ, Arhiepiscop de Alba Iulia, în demnitatea de Arhiepiescop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În ziua Praznicului Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfinţitul Andrei a fost întronizat în noua demnitate, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un mare sobor de 27 de arhierei, în prezenţa clerului şi miilor de credincioşi ortodocşi participanţi la eveniment. Urăm bun venit noului nostru Arhipăstor la cârma Eparhiei Clujului şi îi dorim mult spor şi ajutor de la Bunul Dumnezeu în activitatea conducere a sufletelor noastre pe calea mântuirii!

 2. În Duminica a treia din Postul Mare, 27 Martie, închinată Sfintei Cruci, a avut loc sfinţirea primei Răstigniri de pe strada Valea Gârbăului, situată în curtea viitoarei biserici de aici, cu hramul „Sfântul Ioan Iacob Românul”.

 3. La data de 12 Aprilie a.c., a avut loc şedinţa lunară a preoţilor din protopopiatul Cluj I, cu tema: „Sfânta Taină a Spovedaniei”, la care au participat şi preoţii Parohiei noastre.

 4. În trimestrul I al anului 2011, în Parohia „Sfântul Dumitru” Floreşti s-au organizat trei colecte mari: colecta pentru Centrul de Îngrijiri Paleative a Arhiepiscopiei Clujului, în sumă de 1.700 lei, colecta anuală pentru Fondul Central Misionar al Bisericii Ortodoxe Române, în valoare de 1.700 lei şi colecta pentru familia Cioază – 490 Lei. La Cutia Milei pentru săraci s-au adunat în primele trei luni ale anului, 482 lei. Mulţumim tuturor donatorilor care înţeleg să sprijine Biserica şi în misiunea ei socială!

 5. Credincioşii creştini care doresc să sprijine Parohia noastră în lucrările sale, pot orienta 2% din impozitul pe venit către Parohie, prin completarea unei fişe, care se găsesc la ambele noastre biserici. Vă mulţumim !

 6. În primele cinci Duminici din Postul Mare, la biserica „Sfântul Dumitru”, s-au organizat Seri Duhovniceşti, la care au fost invitaţi preoţi din jurul municipiilor Cluj-Napoca şi Bistriţa. Preoţii invitaţi ne-au vorbit despre Poruncile bisericeşti (7, 8 şi 9), despre păcatele împotriva Duhului Sfânt şi păcatele strigătoare la cer.

 7. În fiecare seară de luni, începând cu ora 19, la biserica parohială „Sfântul Dumitru” are loc obişnuita întâlnire cu tinerii din Parohie. De asemenea, în fiecare zi de marţi, au loc meditaţii gratuite de Limba Română, cu elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, la biserica „Soborul Maicii Domnului” de pe strada Florilor. Tinerii implicaţi în acest program parohial, vor cânta şi la Slujba Prohodului Domnului din Vinerea Mare.

 8. Parohia noastră a fost cooptată să participe la proiectele sociale „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala”, derulate de către Patriarhia Română în colaborare cu World Vision şi Uniunea Europeană.

 9. La data de 31 martie a.c., la Şcoala „Gheorghe Şincai” din Floreşti, Preotul Paroh Dumitru-Marcel Andreica, împreună cu alţi preoţi şi oficiali ai Comunei Floreşti, au avut o întâlnire cu reprezentanţii oficiali ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, discutând probleme legate de şcoală, educaţie şi integrare a copiilor preşcolari şi şcolari din comună.

 10. Joi, 14 aprilie, la Şcoala din Floreşti, are loc jurizarea celor 500 de lucrări - felicitări de Paşti şi icoane pe sticlă - realizate de copii din toate judeţele ţării, în cadrul expoziţiei-concurs: „Paştele creştin”. Din Comisia de jurizare face parte şi reprezentantul Parohiei noastre, Părintele Perşa Cristian-Gelu. În cadrul Şcolii din Floreşti îşi desfăşoară activitatea un Cerc de pictură icoane pe sticlă, coordonat de Doamnele profesoare Hajnal Toth, Monica Gîju şi Maria Chifor, în strânsă colaborare cu Preotul Paroh al Parohiei noastre.

 11. În ultima perioadă, în calitate de invitaţi, în Parohia noastră au slujit următorii Preoţi: Pr. Lucian-Alin Apahidean, Paroh al Parohiei Stolna, Pr. Vasile Bonda, Paroh al Parohiei Luna de Sus, Pr. Toader Tomoroga, Paroh al Parohiei Blăjenii de Sus-Bistriţa Pr. Sorin Trâncă, Slujitor la Parohia Apahida, Pr. Iuliu Gorea, Paroh al Parohiei Lita şi Pr.  Florin Ignat, misionar.

 12. În cursul lunii Aprilie, pe lângă cele patru Duminici, avem şi două Praznice Mari Împărăteşti: Învierea Domnului, în data de 24, 25 şi 26, Intrarea Domnului în Ierusalim, la data de 17 şi Sărbătorile: Sfântul Gheorghe, la data de 23 şi Izvorul Tămăduirii la 29 Aprilie.

 13. Tot în luna Aprilie, Biserica Ortodoxă face pomenirea următorilor Sfinţi Români: Sf. Mc. Irineu, Episcop de Sirmium (6), Sf. Ierarh Calinic de la Cernica (11), Sf. Mc. Sava de la Buzău (12), Sf. Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, Ocrotitor al Arhiepiscopiei Clujului (14), Sf. Teotim, Episcopul Tomisului (20), Cuv. Vasile de la Poiana Mărului (25), Sf. Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu şi Tasie (26) şi Sf. Mc. Maxim, Dada şi Cvintilian (28).

 14. În zilele de miercuri şi vineri din Postul Mare, la ambele biserici se va oficia numai Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, începând cu ora 14. Creştinii care doresc să ajuneze şi să se spovedească şi împărtăşească cu Sfintele Taine, pot veni la spovedanie de la ora 13. În celelalte zile din Post, la biserica „Sfântul Dumitru”, programul liturgic decurge normal: ora 8,30-Sfânta Liturghie; ora 18-Pavecerniţa Mare sau Vecernia cu Acatist (sâmbăta seara).

 15. În săptămâna 11-16 aprilie, preoţii Parohiei vor vizita bolnavii şi vârstnicii, spre a-i spovedi şi împărtăşi cu Sfintele Taine.

 16. În Sâmbăta lui Lazăr, 16 aprilie, se va oficia o Slujbă de pomenire a morţilor în cimitirul parohial, începând cu ora 14, după care va avea loc sfinţirea unei Răstigniri din cimitir.

 17. În Duminica Floriilor se organizeză Hramul Comunei Floreşti. În cadrul Sfintelor Slujbe se vor rosti rugăcini speciale de ajutor şi de mulţumire către Bunul Dumnezeu, pentru toţi locuitorii Floreştiului. Seara, de la ora 18, la Mănăstirea Floreşti, se va oficia Slujba Vecerniei urmată de un cuvânt de învăţătură, la care vor participa toţi preoţii din comună, oficialităţi şi credincioşi, pe care îi aşteptăm în număr cât mai mare! O biserică ortodoxă cu hramul: „Intrarea Domnului în Ierusalim-Duminica Floriilor”-hramul Comunei Floreşti, urmează să se construiască, începând din acest an, pe strada Cloşca.

 18. În primele zile din Săptămâna Patimilor, membrele Comitetului parohial de femei din Parohia noastră, vor distribui pachete cu alimente neperisabile către familiile sărace. Alimentele au fost donate de către bunii credincioşi ortodocşi din Floreşti.

 19. În Săptămâna Patimilor, în amândouă bisericile din Parohia noastră, se vor oficia zilnic Sfintele Slujbe specifice acestei perioade, dimineaţa de la ora 8,30 şi seara Deniile, de la ora 18. În Joia Mare, seara, se va oficia Denia celor 12 Evanghelii, iar în Vinerea Mare, Prohodul Domnului, cu procesiune în jurul bisericii. În fiecare zi, preoţii se vor afla la spovedit în biserici.

 20. În noaptea de Înviere, de la ora 24, va fi oficiată Slujba Învierii în bisericile Parohiei, după care credincioşii vor lua „Paşti”, adică pâine şi vin, sfinţite ca anafură în Joia cea Mare. Paştile sunt donate în acest an de către Domnul Butaş Vasile, Epitrop parohial, cu familia sa, pentru biserica „Sfântul Dumitru” şi Domnul Laurenţiu Dragonici cu familia, pentru biserica „Soborul Maicii Domnului”. Bunul Dumnezeu să-i ajute şi să le răsplătească!

 21. La biserica „Sf. Dumitru”, în serile de luni, marţi, joi şi sâmbătă din Postul Mare, după Slujba de seară, se citeşte şi se explică câte un capitol din  Cărţile a  III-a şi a IV-a a Regilor din Vechiul Testament.

 22. La biserica „Soborul Maicii Domnului” de pe strada Florilor, în cele patru Duminici din luna Aprilie, după Slujba Vecerniei, se prezintă Apostolul Duminicii şi explicarea lui.

 23. În luna Martie a anului 2011, au primit Taina Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă din Parohia noastră, 12 copii, 8 băieţei şi 4 fetiţe : Varadi Raul-Luca, Pârcălab Andreea, Vomir Radu-Alexandru, Vidrean Alex-Cristian, Vidrean Alexia-Maria, Iancu Răzvan-Cristian, Popa Daria-Ioana, Gog Radu-Ştefan, Lungu Ianis-Cătălin, Bălaş Răzvan-Petruţ, Vereş Sara-Melissa şi Gorcea Mihnea-Deean. Urăm bun venit în sânul Bisericii Ortodoxe, noilor creştini !

 24. În luna Martie a anului 2011, au trecut în veşnicie 2 enoriaşi ai Parohiei noastre : Maja Maria (96 ani-decană de vârstă a femeilor din Parohia noastră) şi Bălaş Răzvan-Petruţ (prunc de 2 săptămâni). Dumnezeu să le facă parte de odihnă veşnică !

Preot Paroh Dumitru-Marcel Andreica

« Înapoi

 
Adrese utile

Fundaţia Bartolomeu

Fundaţia Bartolomeu

Radio renaşterea
Radio renaşterea

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Mitropolia Clujului
Mitropolia Clujului