Luna mai 2011

 

Împlinirea unui an de existenţă a Buletinului Parohial

La data de 9 martie 2010, vrednicul de pomenire Părintele Mitropolit Bartolomeu, ne acorda binecuvântarea arhierească pentru editarea foii lunare Buletinul Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru” Floreşti, iar în luna mai 2010, apărea primul număr al acestei mici publicaţii parohiale. A trecut repede un an de zile, foaia parohială a apărut lunar şi s-a distribuit în cele două biserici în prima parte a fiecărei luni. La 11 mai 2011, noul Mitropolit al Clujului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, ne-a reînnoit binecuvântarea chiriarhală. Dacă am făcut cunoscut glasul Bisericii prin această foaie lunară şi am fost de folos creştinilor Parohiei noastre, nu ne-am făcut decât o datorie creştinească. Dumnezeului nostru slavă şi mulţumire!

 

Credinciosul ortodox LONEAN PETRU  la vârsta de 100 de ani

Bunul Dumnezeu a rânduit ca unul dintre parohienii noştri să ajungă la vârsta pe care foarte puţini a ating: 100 de ani. Cel învrednicit de Dumnezeu cu acest dar de viaţă lungă este Lonean Petru, un vrednic şi simpatic bătrânel. S-a născut în 18 mai 1911 în Floreşti. Tatăl său, Mihai, a murit pe front în Rusia, în anul 1918, iar mama sa, Ana, a trăit până în anul 1958. Petru Lonean a urmat 4 clase primare în Floreşti, apoi, în anul 1935 s-a căsătorit cu Bâlc Maria. Au fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu trei copii: Ioan, Maria şi Rozalia. În anul 1940, hortiştii l-au înrolat în armata ungară, iar mai apoi l-au dus în Germania, unde, sub comandă nemţească, a luptat 5 ani la artilerie antiaeriană. Când sovieticii au ajuns în Germania, l-au luat prizonier şi pe românul nostru. În drum spre Rusia, la Cernăuţi, a fost răscumpărat de la ofiţerii ruşi, de către un jandarm bucovinean, fost şef de post în Floreşti, care îl recunoscuse pe prizonier. Astfel a ajuns în Floreşti, unde şi-a găsit casa bombardată, fiind nevoit să-şi construiască o altă casă. În anul 1952, soţia sa a decedat, rămânând singur cu cei trei copii. S-a recăsătorit abia în anul 1967 cu Pop Teodora, decedată în anul 2006. Toată viaţa a lucrat în agricultură. Este recunoscut printre localnici ca fiind un om de mare omenie şi vrednic credincios al Bisericii. În Duminica din 15 mai a.c., în biserica parohială „Sfântul Dumitru”, în faţa creştinilor prezenţi la Sfânta Liturghie, am evocat persoana vrednicului nostru credincios, apoi i-am înmânat Diploma de aleasă cinstire din partea Părintelui Mitropolit Andrei, o icoană, un buchet de flori şi un mic dar bănesc, iar corul bisericii i-a interpretat cântarea La mulţi ani. Îi dorim consăteanului nostru Lonean Petru, la împlinirea vârstei patriarhale de 100 de ani, viaţă paşnică, ani binecuvântaţi şi mântuire!

Preot Paroh Dumitru-Marcel Andreica

 

ŞTIRI DIN VIAŢA  BISERICII ORTODOXE ŞI A PAROHIEI NOASTRE - MAI 2011

 

 

  1. În noaptea de Înviere a acestui an, creştinii ortodocşi din Parohia noastră au avut deosebita bucurie de a primi, pentru întâia oară, Sfânta Lumină direct de la Ierusalim. Sfânta Lumină a fost adusă din Ţara Sfântă cu un avion special, prin grija Patriarhiei Române şi a fost apoi distribuită tuturor Centrelor Eparhiale din Ţară, de unde a ajuns şi la Parohii.

  2. Duminica din 15 Mai a.c., Biserica Ortodoxă Română a închinat-o Zilei Naţionale a Familiei. Întregul an 2011 este consacrat Sfintelor Taine ale Botezului şi Cununiei, în scopul consolidării familiei creştine a românilor din Ţară şi de pretutindeni.

  3. În ziua de 19 Mai 2011, Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei. Ca unuia care a slujit Eparhia noastră timp de 20 de ani, îi urăm noului ales, arhipăstorire îndelungată şi rodnică. Întru mulţi ani, Preasfinţia Voastră!

  4. La data de 12 Mai a.c., a avut loc şedinţa lunară a preoţilor din Protopopiatul Cluj I, cu tema: „Sfânta Taină a Botezului”, la care a conferenţiat Părintele Daniel Paşca, Preot Slujitor al Parohiei noastre.

  5. Sâmbătă, 21 Mai, de la ora 17, se întruneşte Cercul Preoţesc Floreşti, în Filia Filea de Sus, aparţinătoare Parohiei Lita. Preoţii acestui Cerc, vor săvârşi Taina Sfântului Maslu, avându-l în frunte pe Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

  6. Mulţumim celor 111 creştini ortodocşi care au orientat 2% din impozitul pe venit către Parohia noastră şi-l rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească cu bogatele Sale daruri!

  7. În fiecare seară de luni, începând cu ora 19, la biserica parohială „Sfântul Dumitru” are loc obişnuita întâlnire cu tinerii din Parohie. De asemenea, în fiecare zi de marţi, au loc meditaţii gratuite de Limba Română, cu elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, la biserica „Soborul Maicii Domnului” de pe strada Florilor.

  8. Cei şapte tineri din Parohie care au participat la Concursul creştin: „Copilul în familie”, organizat de către Patriarhia Română, vor fi premiaţi Duminică, 22 Mai, în biserica parohială „Sfântul Dumitru”, după încheierea Sfintei Liturghii. Aceştia sunt: Fizeşan Alexandru (cls. IV B – premiul I pe Protopopiatul Cluj I), Ghiorghieş Andrei (cls. VIII B), Marinescu Mădălina (cls. IV B), Cucuruzan Andreea (cls. VIII B), Ploscar Ioana (cls. VII B), Ilea Cătălin-Daniel (cls. VI A) şi Buturugă Bianca (cls. IV B).

  9. Vineri, 20 Mai, în curtea bisericii „Soborul Maicii Domnului”, se inaugurează un părculeţ pentru copii, în prezenţa reprezentanţilor Parohiei, sponsorilor, credincioşilor din zonă şi, bineînţeles, a copiilor de la Grădiniţa nr. 2 din Floreşti.

  10. În ultima perioadă, în calitate de invitaţi, în Parohia noastră au slujit următorii Preoţi: Protos. Visarion Paşca, Duhovnicul Mănăstirii Floreşti, Pr. Ioan Pop, Paroh al Parohiei Finişel, Pr. Iuliu Gorea, Paroh al Parohiei Lita şi Pr. Florin Ignat, misionar.

  11. În cursul lunii Mai, pe lângă cele cinci Duminici, avem şi Sărbătoarea Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, la data de 21 Mai.

  12. Tot în luna Mai, Biserica Ortodoxă face pomenirea următorilor Sfinţi Români: Sf. Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului (2), Sf. Mc. Ioan Valahul (12) şi Sf. Mc. Iuliu Veteranul (27).

  13. În data de 1 Mai a.c., Biserica Ortodoxă Română a organizat proclamarea solemnă a canonizării Cuviosului IRODION de la Lainici, cel mai nou Sfânt al Bisericii noastre.

  14. La biserica „Sf. Dumitru”, în fiecare seară, după Vecernie, de luni până sâmbătă inclusiv, se citeşte şi se explică câte un capitol din  Cărţile a IV-a a Regilor şi I Paralipomena din Vechiul Testament.

  15. La biserica „Soborul Maicii Domnului” de pe strada Florilor, în cele cinci Duminici din luna Mai, după Slujba Vecerniei, se prezintă Apostolul Duminicii şi explicarea lui. Miercuri şi vineri seara, după Vecernie se citeşte din Vieţile Sfinţilor, iar sâmbăta seara se oficiază un Acatist în cinstea Maicii Domnului.

  16. În luna Aprilie a anului 2011, au primit Taina Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă din Parohia noastră, 13 copii, 7 băieţei şi 6 fetiţe : Rezmiveş Terezia-Flavia, Mic Sofia-Maria, Cordoş Răzvan-Andrei, Trifescu David, Naşca Alexandra-Daniela, Oltean Andrei-Lucian, Irimia Beatrice, Popa Daniel-Adrian, Moldovan Alexia-Bianca, Acatrinei Maya-Cristiana, Roba Cătălin-Silviu, Roba Horaţiu-Nicolae şi Otvoş Vlăduţ-Iasmin. Urăm bun venit în sânul Bisericii Ortodoxe, noilor creştini !

  17. În luna Aprilie a anului 2011, au trecut în veşnicie 6 enoriaşi ai Parohiei noastre : Mărgineanu Gheorghe (78 ani); Budaie Gavril (74 ani); Corchiş Vasile (53 ani); Eparu Ştefan (53 ani); Flueraş Valeria (83 ani) şi Gal Rozalia (91 ani). Dumnezeu să le facă parte de odihnă veşnică !

Preot Paroh Dumitru-Marcel Andreica

« Înapoi

 
Adrese utile

Fundaţia Bartolomeu

Fundaţia Bartolomeu

Radio renaşterea
Radio renaşterea

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Biblia în versiunea Mitropolitului Bartolomeu

Mitropolia Clujului
Mitropolia Clujului